top of page
Søk
  • Forfatterens bildeFrøken Nilsen

Hvordan du kan dyrke din egen grønnsakshage om vinteren

Oppdatert: 29. mar. 2020

Ta tilbake sommerens idyll om vinteren - alle kan få det til!

Å gå gjennom egne avlinger mens sola skinner. Se alle de fargerike plantene og vekstene du selv har sådd, gro opp og bli sterke. Å kunne mate barna, naboen og deg selv med selvdyrkede grønnsaker.


Når høsten begynner å melde sin ankomst blir de grønne bladene som sto ut høyt og sterkt, litt slappere og falmer litt. De dyrebare vekstene du har investert mye tid og kjærlighet i dør, sakte men sikkert. Vinteren tar overhånd.


Heldigvis er ikke dette noe som trenger å være realiteten. Du som dyrker trenger ikke store drivhus, enorme kjøkkenvindu for å få inn mest mulig at det lille lyset vi har eller masse utdanning for å lykkes med vinterdyrking. Dette er noe alle får til med de rette metodene og med god timing.


Dyrk - både inne og ute

De fleste kommer til meg å mener de ikke har nok plass i vinduskarmene hjemme eller generelt plass i huset. Heldigvis er det slikt at man både kan plante inne og ute, sommer som vinter.

Det er ingen hemmelighet at det blir forskjell i hva man gjør, når man gjør det og hvordan om sommeren og om


Hovedpoenget med å dyrke om vinteren er å kunne høste inn etter vinteren, det vil si at grønnsakene dine bruker vinteren til å godgjøre seg, vokser tidligere på våren og at du har hele deilige sommeren til å nyte.


Utendørsdyrking om vinteren

Det viktigste er forberedelser, forberedelser og forberedelser. Det er viktig å ha planen klar. Å plutselig hive seg ut i en spontan avgjørelse om å plante midt på vinteren er nesten dømt til å feile, før start. Planen må være klargjort i god tid.


Mye må bli gjort på vårdelen av året for å kunne høste nydeligheten etter vinteren. Her er det som må bli klargjort i bedene før telen setter seg:

  • Fjern de gamle planterester

  • Legg et lag jord på toppen

  • Beskytt ikke mot snøen med jorddekke - men ha heller klart et lokk å kunne legge over avlingene når det kommer stor mender snø

  • Oppbevar jord frostfritt. Dette er den jorden du bruker til å strø over frøene etter de er blitt vintersådd

Det er mulighet å sette frøene så sent som i september, og kunne høste i desember. Vi dyrker på høsten, og avler inn på vinteren. Grønnsaker og planter vokser ikke om vinteren uten lys, men kan overleve utendørs (så lenge de ikke blir begravd i snø). Det er i disse tilfellene vi bruker det plastikk-lokket på listen over til å beskytte mot snøen.

Det er også viktig å tenke på at ikke alt av frø overlever frost, men jeg vil anbefale deg å prøve ut diverse salater, som spinat, ruccola og brønnkarse.


Her hos oss på Rebbenesøya har vi en dyp og lang mørketid. Til tross for denne klarer vi å dyrke oss gjennom vinteren. Vi får mye tidligere avlinger, i forhold til om vi hadde begynt å sådd på tidlig vår.


Været er det ingen som kontrollerer, og om det plutselig blir sprengkulde flere måneder på rad, så kan det bety slutten for vinterdrømmen. Flytt plantingen innendørs, og test det ut der. (Og husk: det kommer en vinter til neste år også😉).




Dyrke spirer på kjøkkenbenken

Dyrkingen som foregår innendørs kan være litt av hvert, og kan foregå på ulike måter. Mange av oss har minner fra da vi var barn, eller når egne barn var små, den artige opplevelsen med å dyrke spirer i kuttede melkekartonger på kjøkkenbenken. Denne følelsen kan man trigge tilbake om vinteren og det er lettvint.


Noe av det viktigste er å tenke på er lys. Man kan enten bruke lysrør ment for planter, men jeg har også hatt mye heldige utfall med å stille plantene under de normale lysrørene som er under overskapene på kjøkkenbenken. Personlig vil jeg anbefale å kjøpe lysrør som er ment som plantelys. Jeg har kjøpt mine på plantasjen, men vet at det er mulig å få tak i flere forskjellige lengder og bredder til anderledes pris på nett.


Alt kan plantes innendørs, men man har noen begrensninger. Å plante fullvoksne gulrøtter og poteter krever ganske mange centimeter med jord, noe som kan resultere i både gris og mye plassopptagelse. I tillegg må man være nøye på temperaturen. Jeg ville heller anbefalt deg å sette spirene til disse innendørs i kjøkkenvinduet, og heller plantet de ut når våren kommer.


Grønnsaker trenger mindre vann om vinteren enn om sommeren, så vær nøye på å sjekk godt i jorda for om vannbehovet virkelig er der før du vanner, for å sikre deg mot at grønnsakene drukner.


Fordeler med dyrking når det er kaldt

Husk alle de gode fordelene med utendørsdyrking!


  • Mindre stress med vanning.

  • Grønnsaker trives ofte i kjølige temperaturer

  • Ingen insekter

  • Den gode, kalde smaken


Det viktigste er at dette skal være noe som oppleves som artig, for hele familien. Husk at det er ingen skam i å ikke få til - kun skam i å ikke prøve!

672 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle
bottom of page